Művészkert

Gyönyörű, harmonikus kertünk abban az esetben lesz, ha a beültetett növények jól érzik magukat, egészségesek, megfelelő a víz- és tápanyag ellátásuk, ezért szükséges a talaj- és vízanalitika.

Talaj- és vízanalitika – mire jó?

Ön is tapasztalta már, hogy hiába tett meg mindent, a növények mégis sárgulnak, nem fejlődnek, nem virágoznak? Ilyenkor gondolnunk kell arra is, hogy esetleg a talajban, vagy a víz összetételében van a probléma. Ha a talajban kis mennyiségben vagy nem megfelelő arányban vannak jelen a tápanyagok, illetve a növények számára káros vegyületek halmozódtak fel, az a növények sárgulását okozhatja. Ez szemmel nem látható, de növények megérzik. Ekkor szükséges a talaj- és vízanalitika.

Talaj- és vízanalitika – az öntözővíz is lehet ludas

A nem megfelelő minőségű öntözővíz is hasonlóan komoly gondokat tud okozni. A túl kemény víz, vagy ha nem megfelelő tápanyagokból tartalmaz sokat, amelyek ráadásul gátolják a növény számára szükséges tápanyagok és sók felvételét, mind-mind hatással vannak a növények fejlődésére. Ezek a problémák kimutathatók az általunk javasolt talaj- és vízanalitika vizsgálattal. Akkreditált laboratóriumi kapcsolattal rendelkezünk, amely révén részletes talaj- és vízvizsgálatot tudunk biztosítani, valamint szükség esetén levélanalitikát, így célirányosan határozhatjuk meg a teendőket.

Talaj- és vízanalitika – szükséges a megelőzés

Ezeket a talaj- és vízanalitika vizsgálatokat érdemes elvégezni új kert létesítése előtt, hogy megbizonyosodjunk alkalmas-e a rendelkezésre álló kút, vagy vezetékes víz az öntözésre, vagy szükséges-e esetleg talajcserét, talajjavítást végezni. A vizsgálat költsége a teljes kertépítési beruházáshoz képest elenyésző, viszont nagyon sok bosszúságot megspórolhatunk magunknak.

Talaj- és vízanalitika – mikor kell?

A talaj- és vízanalitika szolgáltatást alkalmazhatjuk már meglévő kert esetén is, ahol már minden létező dolgot kipróbáltunk, de eddig nem jártunk sikerrel és szeretnénk a kertünket megmenteni.
A vizsgálatokhoz mintát veszünk a talajból, az öntözővízből, vagy lemetsszük a megbetegedett növény levelét, melyeket erre szakosodott laboratóriumban részletesen analizálnak a talajvizsgálat során. Az eredmény alapján javaslatot teszünk a probléma megszüntetésének lehetőségeire.
Eddigi munkánk során többször volt már példa arra, hogy több éve a megépített kertben a gyep rendszeresen sárgult. A kert építését megelőzően a tulajdonosok többsége építést megelőzően nem kér talaj- és vízvizsgálatot, hiszen fel sem merül annak szükségessége.