Művészkert

Otthonunk körül mindig vannak olyan helyek, ahol szilárd burkolatra van szükség, ez lehet a járda, a kocsibeálló, vagy a kerti sütögető környéke. A térburkolás egy fontos mozzanat.

Mikor történik a térburkolás?

A térburkolás megtervezése a kerttervezéssel egyidejűleg történjen és a kertépítésünk első lépése legyen! A tereprendezés, illetve kerttervezés során ne hagyjuk ki a térburkolás kivitelezésének megtervezését sem. 

Térburkolás – Első lépés

A térburkolás a durva tereprendezéssel és a szintek megadásával kezdődik, amely során kijelöljük az utak, a terasz helyét. Ennek során figyelembe vesszük a tájolást, a későbbi öntözőrendszer és a telepítendő növények helyét is, valamint hogy milyen célra fogjuk használni (autóbeálló vagy járda vagy játszótér alja lesz).

Térburkolás – Kivitelezés

Mindig a legnehezebb használati tárgyhoz méretezzük a burkolat aljzatát, hogy a süllyedést elkerülendően a megfelelő rétegrend vastagságot alakíthassuk ki a térburkolás során.  
A tükörkészítéssel és szegélyezéssel adjuk meg a burkolat vázát és határait. A szegélyezéskor használt anyag illeszkedjen a későbbi burkolat anyagához.
Burkoló anyagként használhatunk kemény fát, bontott téglát, vagy egyéb betonterméket.

Térburkolás – Karbantartás

Fa vagy fakorong használata esetén fontos hogy vízáteresztő rétegekkel megfelelő rétegrendet alakítsunk ki, hogy a lehulló csapadékot el tudja vezetni, a tetejét pedig víztaszító réteggel kezeljük így biztosítva a hosszú élettartamot a térburkolás szempontjából.