Művészkert

Akár velünk építteti meg a kertjét, akár egyedül vág bele ebbe a vállalkozásba, ahhoz, hogy kertjében sokáig gyönyörködhessen ismerni kell a növény víz- és tápanyagigényét, növekedési erélyét, végleges méretét, eredeti élőhelyét, amelyek növénytelepítés során kerültek kertjébe, hogy csak néhány dolgot említsünk.

Ez rengeteg információ, amelybe könnyű belezavarodni. Mi segítünk abban, hogy a megfelelő növények kerüljenek a kertjébe, legyen szó örökzöldekről, cserjékről, fákról, konténeres vagy szabadgyökerű növényekről.

Növénytelepítés – Ültetés ideje

A növénytelepítés ideje nem mindegy. Az árudákban egyaránt kaphatók konténeres valamint szabadgyökerű növények. Tudnunk kell, hogy a szabadgyökerűeket, csak kora tavasszal, vagy ősszel ültethetjük, mivel a növény gyökere sérült, időbe telik míg begyökeresedik és ez idő alatt a növény érzékenyen reagál az esetleges kiszáradásra. A konténeres növények előnye, hogy szinte egész évben ültethetők. Természetesen az ültetés után ez esetben is figyelni kell a megfelelő öntözésre, de korántsem olyan érzékenyek, mivel ép, egészséges gyökérzettel rendelkeznek alapból. A szakszerűen kialakított öntözőrendszer esetén a növényei nem szomjaznak a nyári ültetés esetén sem és Önnek sem kell vagyonokat fizetnie vízdíjra a kertfenntartás során. 

Növénytelepítés – Víz-, tápanyag-, talaj-, és fényigény

A növénytelepítés munkálatainak megkezdése előtt tisztában kell lennünk a kertünkben lévő talaj típusával, víz minőségével, fényviszonyaival. A növény eredeti élőhelyének ismerete pedig már információval szolgáltat az igényeiről is. Nem ültethetünk homokos talajt kedvelő növényt kötött talajba, savanyú talajigényűeket meszes talajba. Nem azonosak a mediterrán növények (pl. leander) igényei a hazánkban őshonos növénnyel (aranyvessző (Forsythia) fajták). Figyelnünk kell arra is, hogy a kiszemelt növények mennyire árnyéktűrőek, vagy éppen napfénykedvelők.

Növénytelepítés - Virágzási idő

Nincs szebb annál, hogyha mindig van a kertünkben olyan cserje, egynyári, hagymás növény, amely éppen virágzik. Kora tavasztól késő őszig számtalan növény van, amely jókedvre derít a gyönyörű virágaival. Gondoljunk csak a hóvirágra, aranyvesszőre, levendulára, krizantémra. Ezért is fontos tudni a növényültetés megfelelő idejét. 

Növénytelepítés - Növény mérete, formája: A növények is olyan sokfélék, akár Gombóc Artúr kedvenc csokoládéi: vannak óriások és vannak törpék, vannak kúszók és vannak felfelé növők, gömb formájúak, oszloposak-ezek mind-mind meghatározzák, hogy hova érdemes/szabad ültetni őket növénytelepítés során.

Növénytelepítés – Örökzöldek

Az örökzöldről sokaknak a karácsonyfa jut eszébe, de ennél sokkal változatosabb növényekről van szó! Felhasználhatjuk őket sövénytelepítésre, sziklakertbe, sírok beültetésére, stb. Ne feledjük el, hogy nem csak zöld színűek léteznek. Sárga, szürkés, kékes, valamint tarkák közül is tudunk válogatni növénytelepítés során. Tudta, hogy néhány fajta színe eltérő télen és nyáron?